Loading...

Αξιοθεατα

Pansion Katerina

Αξιοθεατα

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ουρανούπολης είναι ο Βυζαντινός Πύργος που δεσπόζει επιβλητικός κι αγέρωχος για αιώνες στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για κτίσμα, το οποίο προοριζόταν για προστασία του μετοχιού και δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα και αναπαλαιώθηκε το 19ο αιώνα. Στον Πύργο κατοίκησαν πρόσφυγες από την Προποντίδα και το Μαρμαρά, που βρέθηκαν στην Ουρανούπολη το 1922. Το 1928 εγκαθίστανται στον Πύργο το ζεύγος Λοκ, με τη βοήθεια των οποίων οι πρόσφυγες μορφώθηκαν γραμματειακά και πολιτιστικά. Ο Πύργος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο βυζαντινών αρχαιοτήτων με πληθώρα εικόνων και χαλιών.

Φυσικά ο επισκέπτης στην Ουρανούπολη οφείλει να έρθει σε επαφή με την αυτόνομη και αυτοδιοίκητη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Εάν πρόκειται για άνδρα η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στις διάφορες μονές, εάν πρόκειται για γυναίκα η επαφή με τον Άθωνα είναι μόνο οπτική κι αυτό επειδή σύμφωνα με το άρθρο 176 του Κ.Χ.Α.Ο. «η εις την χερσονησον του Αγιου Ορους εισοδος θηλεων κατά τα ανεκαθεν κρατουντα απαγορευεται». Οι άνδρες παρ’όλ’αυτά με την καταβολή αντιτίμου εισιτηρίου, το λεγόμενο διαμονητήριο, έχουν την δυνατότητα εισόδου στο Άγιον όρος. Το διαμονητήριο για τους ορθόδοξους Χριστιανούς ανέρχεται στα 25 ευρώ, για τους ετερόδοξους Χριστιανούς 35 ευρώ και για ειδικές κατηγορίες όπως φοιτητές ή στρατιώτες 10€.

Το Άγιον Όρος είναι το κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού με μνημεία εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτιστικής αξίας. Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων παγκοσμίου κληρονομιάς. Τον 18ο αιώνα, οι μονές ήταν εξαθλιωμένες οικονομικά, τότε συνέβη μία κίνηση διάδοσης της ελληνικής παιδείας στον Άθωνα. Ιδρύθηκε η Αθωνιάδα Ακαδημία στη μονή Βατοπαιδίου. Τα διδασκόμενα μαθήματα ήταν Θεολογία, Φιλοσοφία και Λογική. Όσο διετέλεσε διευθυντής ο διαφωτιστής κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, η σχολή ήκμαζε. Αργότερα με την απόσυρση του η σχολή παρήκμασε και το 1799 έκλεισε. Επαναλειτουργεί από τα τα τέλη του 19ου αιώνα και διαθέτει δημοτική, γυμνασιακή, λυκειακή και μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Το Άγιον Όρος διαθέτει 21 Ιερές Μονές :Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Χιλιανδαρίου, Διονυσίου, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτωρος, Ξηροποτάμου, Ζωγράφου, Δοχειαρίου, Καρακάλλου, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Γρηγορίου, Εσφιγμένου, Αγίου Παντελεήμονος ή Ρώσικο και Κωνσταμονίτου. Εκτός από τις Ιερές Μονές στο Άγιον όρος υπάρχουν Σκήτες, Κελιά, Καλύβες , Καθίσματα και Ησυχαστήρια.

Ο επισκέπτης στην Ουρανούπολη έχει τη δυνατότητα περιπάτου από το κέντρο του χωριού ως τα σύνορα με το Άγιον όρος . Εκεί υπάρχει η Μονή Ζυγού ή Φραγκόκαστρο, το οποίο χρονολογείται τον 10ο αιώνα και λόγω της μη υπαγωγής του στη μοναστική πολιτεία του Άθωνα, είναι το μόνο προσπελάσιμο μοναστήρι από γυναίκες. Βρίσκεται σε στάδιο ανασκαφής και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα. Η απόσταση του μοναστηριού από την Ουρανούπολη είναι 2 χλμ.

Στα Νέα Ρόδα υπάρχει η διώρυγα του Ξέρξη, η οποία ανοίχθηκε από τον Πέρση ηγέτη προκειμένου να μην κάνει τον περίπλου του Άθωνα.

Στην Ιερισσό, μία κωμόπολη μόλις 17 χλμ από την Ουρανούπολη λειτουργεί Πολιτιστικό Κέντρο με έκθεση παραδοσιακών τοπικών στολών και διάφορα άλλα εκθέματα. Επίσης, στην Ιερισσό ο επισκέπτης θα συναντήσει ερείπια της αρχαίας Ακάνθου . Αναφέρεται σε βιβλία του Πλουτάρχου, του Ευσεβίου και του Θουκυδίδη. Σε μεγάλο τμήμα της Ιερισσού διασώζονται τα τείχη της αρχαίας πόλης, μία βυζαντινή εκκλησία και δύο μεταβυζαντινές.

Στα Στάγειρα, τόπο καταγωγής του Αριστοτέλη, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το πάρκο, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Αριστοτέλη καθώς και άλλα υπέργεια μνημεία.